x
NederlandsFrançais
nl
Blog24.09.2021

5 tips om te besparen op stijgende gas en elektriciteitsprijzen

MET PELLETS EN HOUT

Verwarmen met elektriciteit, gas of stookolie is fossiel verwarmen en draagt bij tot de klimaatopwarming. De klimaatopwarming is voor velen een groot probleem maar het is vooral de financiële kost die doorslaggevend is. Sinds enkele weken zijn deze vormen van fossiele energie gestegen tot wel 60%. Een gezin die enkele weken terug 214€ per maand betaalde voor gas en elektriciteit ziet dit voorschot stijgen tot 325€ per maand. Een toename van 50% die op jaarbasis een meerprijs betekent van 1.400€. Het jaarbedrag wordt in dit geval bijna 4.000€ voor gas en elektriciteit.

De beste oplossing om uw gas- en/of elektriciteitsverbruik te reduceren en niet te hoeven inboeten aan comfort is uiteraard nog steeds isoleren. Met onze renovatietak 'Zuderwind' pakken we dit op een ecologisch verantwoorde manier aan. Maar vaak is dit een oplossing die zich slechts aandient bij een grondige renovatie.

Daarom geven we je graag 5 mogelijkheden om uw verwarming futureproof te maken met hout en/of pellets. 60 tot 70% van de energievraag voor uw woning gaat naar verwarming en koken dus daar zit ook meteen de grootste besparing.

1. Is je huidige CV ketel op fossiele brandstof nog niet aan vervanging toe (< 10 jaar)?

Dan kan je een pelletkachel, combikachel of houtkachel in de woonkamer plaatsen. De woonkamer is vaak de ruimte die het meest verwarmd wordt en verbruikt dus ook de meeste energie. De centrale verwarming kan tijdens het tussenseizoen volledig uitgeschakeld worden en zowel woonkamer als aangrenzende ruimtes worden door de kachel verwarmd. Tijdens de winter kan je de centrale verwarming gebruiken voor badkamer, slaapkamer, bureauruimte en wordt de woonkamer hoofdzakelijk door de kachel verwarmd. De combinatie van een kachel met uw bestaand CV-systeem zal je een grote besparing opleveren aan gas of stookolie. Je krijgt er ook meteen een gezellige woonkamer bij.2. Is je woning voorzien van elektrische verwarming of accumulatieverwarming met elektriciteit?

Dan kan je als aanvulling een kachel (hout en/of pellets) met of zonder kanalisatie kiezen.
De pelletkachel neemt 70 tot 80% van de elektrische verwarming over en verhoogt ook nog eens je comfort. In de woonkamer wordt een pelletkachel geplaatst met schouw. Zo kunnen de accumulatoren in deze ruimte verwijderd of uitgeschakeld worden.Bepaalde pelletkachels of combikachels kunnen meerdere ruimtes verwarmen dankzij het Multi-Air systeem. De kachel verwarmt dan de ruimte waar die is opgesteld en daarnaast tot maximaal 2 andere ruimtes. Via een luchtkanaal worden de 2 andere ruimtes mee verwarmd.In dit geval zal de besparing op het elektriciteitsverbruik nog groter zijn.


3. Heb je een oudere CV-ketel op gas of stookolie die aan vervanging toe is?


Deze situatie is ideaal om over te schakelen naar centrale verwarming met pellets. Je blijft hetzelfde comfort behouden van een CV-ketel en je zal goedkoper en ecologischer verwarmen. Alle pelletketels van ÖkoFEN en Blueburn kunnen op eenvoudige wijze de functies van je bestaande CV-systeem overnemen. Het is een kwestie van de oude ketel te verwijderen, een nieuwe pelletketel te plaatsen met jaarvoorraad en de bestaande regeling te optimaliseren. Meer info over de mogelijkheden kan je hier raadplegen  Met deze oplossing wordt ook sanitair warm water aangemaakt met de pelletketel.4. Heb je recent gebouwd en gekozen voor een warmtepomp?

Als de investering in de warmtepomp reeds werd gedaan is vervangen door een ketel wellicht geen optie. Ook de zonnepanelen liggen waarschijnlijk al op het dak zodat je zoveel mogelijk zelf je elektriciteit kan opwekken. Maar op dagen dat de zon niet schijnt, en het wel koud is, zal je elektriciteitsgebruik de hoogte in schieten. Wil je weten waarom? Lees dan even deze blog.
Met een bijkomende houtkachel, pelletkachel of combikachel, al dan niet met multiair, kan je ook hier serieus besparen op de elektriciteitskosten. Tegelijk zal ook je comfort en warmtegevoel verbeteren want verwarmen met hout of pellets is pas echt gezellig.


5. Kookt u met gas of elektrisch (inductie)?

Ook de energie die je nodig heeft om te koken (gas of elektriciteit) kan comfortabel vervangen worden door hout of pellets. Met een kookfornuis van Pertinger heb je de keuze om te koken én te verwarmen met hout of met pellets. Deze kookfornuizen zijn te krijgen als stand-alone fornuizen of kunnen aangesloten worden aan je bestaand CV-systeem en zijn perfect te integreren in uw keuken. Uw bestaand fornuis kan je behouden en uitbreiden met een Pertinger-fornuis. Benieuwd hoe dat in zijn werk gaat? Bekijk dan zeker even deze getuigenissen.


Laat je begeleiden door een handelaar.

Onze handelaars hebben jarenlange ervaring met het installeren van houtkachels, combikachels, pelletkachels of houtfornuizen. Je kan bij hen terecht voor meer info en richtprijzen.

Je neemt best al wat info mee:

- Je elektriciteitsfactuur of -verbruik van de voorbije jaren
- Een schets van de woning (of woonkamer)
- Mogelijke plaatsen waar een rookgaskanaal kan geplaatst worden

Vul ons contactformulier in als je meer info wenst.

Interessante info over verwarmen met pellets:

https://www.stroomop.be/nl/blog/2021-06-16-pellets-de-enige-echte-brandstof-made-in-belgium/
https://www.stroomop.be/nl/blog/2020-05-19-8-redenen-om-te-kiezen-voor-houtpellets/
https://www.stroomop.be/nl/blog/2019-02-20-pellets-noodzakelijke-brandstof-om-de-klimaatdoelstellingen-te-halen/