x
NederlandsFrançais
nl
Blog16.06.2021

Pellets: de enige echte brandstof 'Made in Belgium'.Belgen hebben een echte 'lokale' cultuur. We kopen graag ons brood bij de bakker om de hoek, ons biefstukje bij de beste slager van het dorp en ook onze kledij kopen we de laatste jaren liever 'Made in Belgium' dan 'Made in Taiwan'. En het is maar logisch ook, want waarom zou je dat zelfde bruine brood bij een bakker 1000 km verder gaan halen als je het ook hier kunt kopen?

Lokale energie: bestaat dat?

Hetzelfde geldt voor energie. Gas en stookolie zijn fossiele brandstoffen die allesbehalve lokaal zijn. Tot vorig jaar viel het voor gas nog mee. Tot in 2017 verbruikte de helft van alle consumenten 'arm gas', dat geïmporteerd wordt uit het Noorden van Nederland. Maar, die gasreserves raken op. Daarom heeft de Nederlandse overheid beslist om de export van gas geleidelijk aan te verminderen en volledig te stoppen in 2030. Arm gas wordt dus vervangen door 'rijk' gas, en dat moet worden geïmporteerd uit landen zoals Noorwegen, Quatar en Rusland, niet meer zo lokaal dus.

Maar bestaat er dan wel zoiets als lokale energie? Natuurlijk! Pellets zijn een lokaal én hernieuwbaar alternatief voor gas en stookolie. Ze worden gemaakt uit reststoffen uit de houtsector en er zijn al meer dan 10 pelletfabrieken in België alleen al. Qua CO2-uitstoot aan transport kan dat al tellen.

Hoe weet ik of mijn pellets echt lokaal zijn?

In 2010 werd het ENplus label in het leven geroepen. Dat is een Europese norm om biobrandstoffen te reguleren. Zo kunnen we op Europees vlak het kwaliteitsniveau van vaste biobrandstoffen (pellets, briketten, brandhout) waarborgen en kan je makkelijk nagaan waar je pellets of hout vandaan komen. Zo heb je zelf in handen hoe lokaal je je energie aankoopt! Makkelijk toch?

Via deze website kan je zien waar jouw pellets geproduceerd worden. Gewoon even kijken op de zak naar de landcode + nr (bv: BE 002) en dan kan je via de online lijst nagaan waar je pellets vandaan komen. Op de website vind je zelfs ook een blacklist met bedrijven die het EN+ label misbruiken op hun website.

Bronnen: https://www.gasverandert.be/nl
https://enplus-pellets.eu/nl/certifications/producer.html