x
NederlandsFrançais
nl
Blog20.03.2018

Waarom geen warmtepomp?

Alternatief voor fossiel

Bij het zoeken naar een alternatief voor centrale verwarming op mazout of gas dan kom je snel de warmtepomp tegen als "groen" en "hernieuwbaar" alternatief.
Sommige fabrikanten en leveranciers beweren dat de verwarmen met een warmtepomp gratis is.
Maar is dit zo gratis?
En wat met de groene energie?

COP

Om het je gemakkelijk te maken bij het kiezen tussen de verschillende merken, worden de modellen vergeleken aan de hand van de COP. Dit is een theoretisch rendement bij een bepaalde buitentemperatuur en een afgifte-temperatuur. 

De COP, "Coefficient of Performance" of de energiewinstfactor, is de verhouding tussen de energie die een verwarmingstoestel nodig heeft en de hoeveelheid warmte die het oplevert.
Anders gezegd: wanneer je 1 kW elektrische energie in de warmtepomp stopt om de compressor te doen draaien, krijg je, bij een COP van 3, minstens 3kW warmte-energie terug.
Deze is afhankelijk van het verschil tussen de buitentemperatuur en de gewenste binnentemperatuur. Naarmate de buitentemperatuur daalt zal ook de COP dalen.
Eigenlijk wil dit zeggen dat de warmtepomp niet of niet goed functioneert als het buiten kouder wordt of vriest. Om aan de verwarmingsbehoefte te voldoen wanneer het koud is, wordt er bijgevolg elektrisch (bij)verwarmd.


Aangezien de COP meestal wordt weergegeven bij een lage afgifte temperatuur is deze ook niet representatief voor het gebruik bij verwarming met radiatoren. 

Gratis en groene warmte?

Het komt er dus op neer dat de warmtepomp tijdens het stookseizoen elektrisch verwarmt. Het groene en hernieuwbare is opeens ver weg, want meer dan de helft van de Belgische elektriciteit opgewekt wordt met de kernenergie.

Wat is er gratis aan elektrisch verwarmen? Elektriciteit kost vandaag rond de € 32 cent per kWh.

Door de enorme elektriciteitsvraag in de winter laat een warmtepomp de kernuitstap niet toe.

Combineren met PV?

De warmtepomp combineren met fotovoltaïsche panelen om aan de elektriciteits- en warmtebehoefte te voldoen is een illusie.
Het aantal zonne-uren in de winter is veel te beperkt om de warmtepomp van energie te voorzien. 
Ook het idee om opgewekte elektriciteit 's zomers op de slaan in batterijen om in de winter te gebruiken voor verwarming is niet haalbaar. 

Hybride?

Het beste bewijs van het niet functioneren van warmtepompen zijn de hybride toestellen die fabrikanten op de markt brengen.
De warmtepomp combineren ze met een gas- of mazoutketel en een intelligente regeling kiest de goedkoopste energie van het moment om te beslissen welke van beide aangeschakeld wordt.
Hybride lijkt heel interessant maar het is zonde om 2 verwarmingstoestellen te installeren omdat één van beide nauwelijks werkt.

Het kan veel beter.

Om een antwoord te bieden aan deze nadelen heeft ÖkoFEN de Smart en Smart XS ontwikkeld. Deze 2 condenserende alles-in-1 pelletketels zijn compact, werken tijdens de wintermaanden, hebben geïntegreerd buffervat en sanitair warmwater productie. Daarenboven zijn ze geschikt voor vloerverwarming en radiatoren zonder elektrisch bij te verwarmen. Met een COP van meer dan 200 verbleekt de warmtepomp.

Je hebt geen netspanning met 3 fasen nodig, wel een schouw.


De automatische vulling, ontsteking en reiniging bieden de gebruiker het comfort om te stoken zonder zorgen. Als je wil worden zonne-collectoren geplaatst om op zonnige dagen warm water te produceren met de zon.
Extra voordelig is de energiekost van pellets. Die is tot 5 keer lager dan de elektrische energie nodig voor de warmtepomp. Pellets is de energiebron van de toekomst en is gemakkelijk én duurzaam.

Vraag uw gratis brochure en prijslijst.