x
NederlandsFrançais
nl
Blog10.12.2020

Brood bakken zoals het bedoeld werd: in de steenbakoven.

Zelf brood bakken is in opmars! Gist en bloem werden enkele maanden terug naarstig gehamsterd en grootmoeders oude recepten werden bovengehaald. Brood is authentiek voedsel. Het heeft tijd nodig om te rijzen en gevormd te worden. Tijd die we nu hebben, in overvloed.
En ook tijd om ons even verder te verdiepen in de oorsprong van dat lekkers. Want wist je dat brood een van de oudste basisvoedingsmiddelen is in de mensheid?


Een beetje geschiedenis..

Sinds ongeveer 15 000 jaar gebruikt de mens granen en graanproducten als voedsel. In het begin werden graankorrels gemengd met water tot een brij en rauw gegeten, maar dit veranderde snel met de ontdekking van het vuur.
Waarschijnlijk is bij het kampvuur toevallig ontdekt dat als je de pap in een dun laagje op een verwarmde steen legt, je een platte koek krijgt. Het voordeel hiervan was dat zo'n platte koek veel langer bewaart en gemakkelijker te vervoeren is.
De Egyptenaren waren verantwoordelijk voor de verdere ontwikkeling en teelt van de broodproductie. Deze geavanceerde beschaving ontwikkelde de eerste "ovens" en bakte in verwarmde kleipotten. Maar nog belangrijker is dat ze een manier hebben gevonden om het brood luchtig te maken. Terwijl een oud brooddeeg bleef staan, zorgden kleine gistschimmels en melkzuurbacteriën, die van nature in de lucht voorkomen, voor de zogenaamde gisting. Ze vermenigvuldigden zich in het deeg, waardoor er kooldioxide vrijkomt en het deeg op deze manier loskomt. Dit gaf de Egyptenaren voor het eerst het idee om altijd een stuk van het ene bijzonder succesvolle deeg te bewaren en het aan het andere toe te voegen - het principe van zuurdesem was geboren.
De Grieken brachten de kennis van het brood bakken naar het Romeinse Rijk. Ze hebben het bakken gerevolutioneerd door nieuwe ovens te bouwen. Brood werd nu niet meer aan de buitenkant van de oven gebakken, maar in de oven. De eerste grote bakkerijen werden gebouwd en 'Brood & Spelen' werd in het leven geroepen.


AUTHENTIEK EN COMFORTABEL BAKKEN , MET DE ELEKTRISCHE STEENBAKOVEN NATUURLIJK


Bakken op steen lijkt tegenwoordig een heel gedoe. Sleuren met houtblokken en de lange wachttijd die nodig is om de stenen op te warmen lijken nefast in onze rush-maatschappij. Maar met onze elektrische steenbakoven is er toch een oplossing voor! Je kan bakken op de authentieke manier, maar met het gemak van een gewone oven. De steen geeft je brood een korst die je nergens anders kan vinden, en ook het vocht wordt vanzelf gereguleerd door de steen zonder extra stoomfunctie.

Graag meer weten over de Häussler steenbakovens? Klik hier
In de volgende kookvideo toont Eva van Atelier Ouvert hoe je een heerlijk Italiaans focacciabrood kan maken in de Häussler steenbakoven. Met een minimum aan ingrediënten bereiken we een maximum aan smaak in het brood! 

https://www.youtube.com/watch?v=1SH8m_AoLGE