x
NederlandsFrançais
nl

Verwarm uw woning en water met pellets Veelgestelde vragen

Een pelletketel kopen 10 vragen en antwoorden

01Kan ik mijn radiatoren of vloerverwarming behouden?

Ja, voor de warmteverspreiding in de ruimtes blijft u de bestaande radiatoren of vloerverwarming gebruiken. Het water dat er doorheen stroomt, verwarmt u nu met pellets in plaats van gas of stookolie. Bij vloerverwarming is het wel soms nodig om de bestaande installatie uit te rusten met een evenwichtsfles. We bevelen u ook aan om de oude pomp te vervangen door een nieuw en energiezuinig exemplaar en om de oude veiligheidsinrichtingen te vervangen door nieuwe.

02Heb ik een buffervat nodig?

Over het algemeen is het niet nodig om de pelletketel te combineren met een buffervat. In bepaalde gevallen is het wel zinvol, bijvoorbeeld als u ook zonne-energie gebruikt, vloerverwarming hebt, als het vermogen van de ketel beperkt is (in een laagenergie- of passiefhuis), bij grotere installaties met geschakelde pelletketels, als de warmtevraag geregeld onder het laagste ketelvermogen daalt of als u een installatie wenst die snel reageert.

03Kan ik mijn schouw hergebruiken?

Ja, met behulp van dubbelwandige, geïsoleerde roestvrijstalen pijpen kunt u uw bestaande schouw gebruiken om de rookgassen veilig af te voeren. Als uw pelletketel niet condenserend is, kunt u eventueel ook gebruikmaken van een schouw met schouwpotten. De diameter is onder meer afhankelijk van het ketelvermogen. Vergeet niet om uw schouw(pijpen) elk jaar te laten reinigen: een goede, propere schouw is heel belangrijk voor een probleemloze werking van uw pelletketel.

04Hoeveel pellets zal de ketel verbruiken?

In een woning met een nieuwe verwarmingsinstallatie en een energieverlies van ongeveer 12 kW heeft een gezin met vier personen ongeveer 4400 kg pellets per jaar nodig. Als u een bestaande stookolie- of gasketel vervangt door een pelletketel, kunt u zich baseren op de vuistregel 'verbruik in liter stookolie of m³ gas x 2 = pelletverbruik in kg'. Verwarmt u bij met een houtkachel of schakelt u andere bijverwarming in, dan is het moeilijk om uw pelletverbruik op voorhand te schatten.

05Hoe en waar bewaar ik de pellets?

Pellets worden verkocht in zakken van 15 kg of in bulk. Water, in vloeibare vorm, is vijand nummer één: pellets die nat worden, zwellen en vallen uit elkaar. Bewaar pellets in zakken weg van de grond, droog en beschut tegen zonnestralen (UV-licht). De pellets die in bulk geleverd worden, kunt u opslaan in een opslagtank. Een opslagtank bevat 2,5 tot 12 ton pellets, afhankelijk van de afmetingen: van 160x160 tot 260x260 cm en van 190 tot 360 cm hoog.

06Hoeveel tijd moet ik aan mijn pelletketel besteden?

Twee aandachtspunten vragen een kleine tijdsinvestering: de ketel ontdoen van as en bijvullen met pellets. Bij sommige types pelletketels moet u de asaanslag zelf op geregelde tijdstippen verwijderen, bij andere gebeurt dit volautomatisch en moet u enkel een paar keer per stookseizoen de aslade leegmaken. Voor het bijvullen is de tijdsinvestering afhankelijk van het type ketel en van uw keuze voor levering in bulk of in zakken. In bepaalde ketels gebeurt de pelletaanvoer automatisch.

07Is een pelletketel ecologischer dan een warmtepomp?

Ja, want u hebt voor de werking van een pelletketel veel minder elektriciteit nodig dan voor een warmtepomp. Bij bepaalde types warmtepompen is het in de winter nodig om de buitenunits te verwarmen om te voorkomen dat ze bevriezen. Daarvoor is elektriciteit nodig, die in België gemiddeld voor 93% afkomstig is van niet-hernieuwbare energiebronnen (fossiele brandstoffen of nucleaire energie). Bovendien gaat er bij het transport van elektriciteit veel energie verloren.

08Hoe verwarm ik een laagenergie- of passiefwoning?

De energiebehoefte van een laagenergie- of passiefwoning is veel lager dan van een klassieke woning. Toch hebt u ook in zo'n woning een kleine hoeveelheid energie nodig, zowel om de woning als het sanitair warmwater te verwarmen. Een zonneboiler alleen volstaat niet om in die energiebehoefte te voorzien. Maar in combinatie met een condenserende pelletketel (met een beperkt vermogen) is het een milieuvriendelijke en comfortabele oplossing.

09Is een pelletketel economischer dan een ketel op stookolie of aardgas?

Ondanks de fikse investering zijn pellets op lange termijn niet alleen de meest ecologische, maar ook de meest economische keuze. De pelletprijs is competitief in vergelijking met de prijs van stookolie en aardgas. Bovendien is de prijs vrij stabiel: sinds 2002 steeg de pelletprijs slechts met 2,5% per jaar terwijl die van stookolie en gas in dezelfde periode met bijna 10% per jaar steeg. Een ander voordeel van de pelletketel is zijn lange levensduur: ongeveer 25 jaar.

10Wat zijn de grootste voordelen van pellets?

Een pelletketel past zijn vermogen aan aan de belasting. Dankzij deze modulerende werking krijgt u met minder energie meer comfort. Pellets hebben een goede energiebalans en een stabiele en competitieve prijs. Ze zijn lokaal beschikbaar, hernieuwbaar, CO2-neutraal en altijd voorradig. Ze laten een veelvoud van toepassingen toe, stinken niet (zoals stookolie), kunnen niet ontploffen (gas) en stralen geen gevaarlijke stralingen uit (uranium). Tot slot kunt u in alle vrijheid kiezen wanneer, bij wie en hoeveel pellets u bestelt.

Bezoek ons

Kattestraat 81
8520 Kuurne

Contacteer ons

+32 (0)56 72 36 30
contact@stroomop.be

Meer info?

Download onze brochures, bekijk onze opleidingen of vul het formulier in.