x
NederlandsFrançais
nl

Beleef de warmte met Stroomop

Stroomop promoot milieuvriendelijk verwarmen met pellets en hout. Wij informeren bouwers en verbouwers over duurzame oplossingen voor pelletketels, pelletkachels, houtkachels, combikachels en kookfornuizen op hout.

Stroomop is importeur van de merken RIKA, Animo, Pertinger, Easypell, ÖkoFEN en Primato. Wij hebben meer dan tien jaar expertise in CO2-neutraal verwarmen en werken samen met een netwerk van handelaars en installateurs in heel België.

Stroomop gaan betekent op zoek gaan naar de zuivere bron.

We hebben geen gemakkelijke weg gekozen, dat kunt u uit onze naam afleiden. Want om stroomopwaarts te gaan, is er heel wat werk en energie nodig.

De keuze voor hernieuwbare energie in Vlaanderen is geen evidentie. Maar het is zonder twijfel de keuze voor de toekomst, die van ons en die van onze (klein)kinderen.

Kiezen voor hernieuwbare energie is actief meewerken aan een beter milieu. Zo simpel is het.

Onze geschiedenis

 • November 2004 Stroomop gaat van start.
 • Januari 2006 Stroomop wordt exclusieve importeur in België en Nederland van ÖkoFEN, Europa's nummer 1 voor pelletverwarming.
 • Maart 2006 Stroomop wordt importeur voor Rika kachels.
 • December 2008 Oprichting van ÖkoFEN Belgium.
 • 2012 Start import van Animo kachels.
 • 2014 Stroomop lanceert de Easypell pelletketel.
 • 2015 Stroomop wordt verdeler van de Pertinger kookfornuizen.
 • 2018 Stroomop wordt verdeler van de Häussler pelletgrill, de Primato terrasverwarmers en de ecologische verven van Biofa.

Al van bij de jeugdbeweging (KSJ) was ik actief rond 'natuur & milieu'. Later, als ingenieursstudent, nam ik deel aan studieweekends rond milieu, alternatieve energie en aangepaste technologie voor ontwikkelingslanden. Het rapport van de Club van Rome (1976) was hierbij mijn drijfveer. Als ingenieur kwam ik vaak in Oostenrijk en Duitsland. Daar leerde ik houtpellets kennen. Het was liefde op het eerste gezicht.

Bij de renovatie van onze eigen woning (2001) tot een lage-energiewoning kozen we voor pellets en zonne-energie. Een ideaal huwelijk. Door mijn eigen positieve ervaring, besloot ik om deeltijds pellets te promoten. Al snel werd het mij duidelijk dat pellets dé brandstof is van de toekomst. Ook bij ons. De beslissing om 100% op eigen benen te staan, en actief te worden rond hernieuwbare energie, nam ik in april 2004. Stroomop was geboren.

Ludwig van Wonterghem, zaakvoerder

Ons engagement

Sociale en ecologische duurzaamheid zijn voor ons geen holle begrippen. Elke dag opnieuw passen we ze toe in onze bedrijfsvoering.

Enkele voorbeelden:
 • Wij kiezen voor 100% groene stroom, milieuvriendelijke verpakkingen en zo kort mogelijke transportafstanden.
 • Wij bouwden ons kantoor, onze showroom en ons magazijn volgens passiefhuisnormen.
 • Wij zorgen voor lokale tewerkstelling.
 • Veel werknemers komen met de fiets naar het werk.
 • We integreren lokale handel en eerlijke wereldhandel in ons beleid en onze productkeuzes. Bijvoorbeeld door producten van Oxfam Wereldwinkel te gebruiken.
 • We gebruiken ecologische onderhoudsproducten.

Kantoren, showroom en opleidingscentrum Ons gebouw

In oktober 2014 verhuisde Stroomop. Van de Harelbeeksestraat naar de nieuwe gebouwen, wat verder in de Kattestraat 81. Maar nog altijd in Kuurne. Door de sterke groei waren zowel het magazijn als de kantoorruimte te klein geworden.

De showroom, de nieuwe kantoren en het opleidingscentrum werden gebouwd volgens de passiefhuisstandaard. De jaarlijkse energiebehoefte bedraagt slechts 11 kWh/m² per jaar. Aangrenzend werd er ook nog een magazijn gebouwd van 1.000 m².
Voor de bouw en inrichting van de gebouwen gebruikten we ecologische en gezonde materialen. Zo gebeurde de isolatie met FSC-houtvlokken en de bepleistering met leem. De parketvloeren behandelden we met natuurolie. Bovendien installeerden we een bodemwarmtewisselaar (15 spiralen van 100 m). Daarmee verwarmen we de ventilatielucht in de winter en koelen we deze af in de zomer.

Waar mogelijk gebruiken we regenwater. We plaatsten ook een groendak. Dit beperkt de afvloei van het overbodige regenwater en voorkomt zo overbelasting van de riolering. Het zorgt ook voor extra geluids- en temperatuursisolatie. En het zuivert de lucht.

De burelen verwarmen we met de ÖkoFEN_e, een pelletketel uitgerust met een Stirling-motor. Hierdoor verwarmen we niet alleen ecologisch en economisch, maar produceren we ook een deel van onze elektriciteit. Ten slotte zorgt balansventilatie voor een gezond binnenklimaat.

Onze mensen

Ludwig Van WonterghemOprichter Stroomop

Ann Goethalsboekhouding en administratie

Greet Vanderhaeghenboekhouding

Karel Dewaeleservicetechnieker kachels

Justin Poppecommercieel Rika en Animo Vlaanderen

Philip Roggeservicetechnieker kachels

Christineonderhoud

Sanne Claerboutleveringen, logistiek, onderhoud

Pauline Kindtleveringen, logistiek

Wim VanledeZaakvoerder Stroomop

Eva Decorteverantwoordelijke marketing, Atelier Ouvert, koken, grillen en bakken

Amélie MahieuMarketing

Willemcommercieel RIKA en Animo Nederland

Karel Van WonterghemZaakvoerder ÖkoFEN

Koen Pletstechnisch-commercieel ÖkoFEN

Stéphane Lemanstechnisch-commercieel ÖkoFEN

Jan-Willem Heggermontcommercieel ÖkoFEN Vlaanderen

Adrian Vanhauwaertmagazijn en logistiek ÖkoFEN

Stan AdriaensÖkoFEN techniek

Tine Woutersadministratie ÖkoFEN