x
NederlandsFrançais
nl
Nieuws22.09.2017

Persbericht - Vervang je oude kachel

25 Vlaamse ondernemingen zetten hun schouders onder ambitieus plan om fijnstof aan te pakken

In het kader van de fijnstof problematiek streeft de Vlaamse Milieu Maatschappij ernaar het aandeel van fijnstof als gevolg van verbranding via oude houtkachels of open haarden te beperken. De sector pleit voor aanvullende beleidsmaatregelen om de oude vervuilende houtkachels en houthaarden te vervangen door nieuwe die beantwoorden aan de strengste eisen op het gebied van fijnstof uitstoot. Omdat dit soort maatregelen uitblijven, besloten Rika (producent van hoogkwalitatieve kachels: hout-, pellet- combikachels) & Stroomop (importeur & groothandelaar) de krachten te bundelen. Samen trekken ze aan de kar en willen ze het vervangen en inruilen van oude kachels stimuleren via een inruilpremie. 

"Sommige zaken zijn dringend aan vervanging toe." 


"Sommige zaken zijn dringend aan vervanging toe." Onder deze slogan zet Stroomop particulieren ertoe aan hun oude kachel te vervangen door een nieuw exemplaar van de Oostenrijkse kachelspecialist Rika. Waarom? Om meerdere redenen eigenlijk. Een oude kachel mag dan misschien een pronkstuk zijn, haar verbruik ligt tot 50% hoger dan de nieuwste generatie Rika kachels. En meer verbruik, dat betekent meer kosten. Met een nieuwe kachel verwarm je dan ook een pak goedkoper. Daarnaast is een Rika hout- of pelletkachel dus ook beter voor het milieu en wordt er een aangenamer warmte afgegeven.

Vervangpremie


Gezien in Vlaanderen zeer veel woningen (tot 25% wordt geschat) beschikken over een open haard of een kachel ouder dan 15 jaar is er een groot potentieel om de fijnstof-uitstoot te verminderen. Onder impuls van Stroomop hebben in Vlaanderen 25 ondernemingen beslist om samen de luchtkwaliteit in Vlaanderen te verbeteren. Door de handen in elkaar te slaan werd het mogelijk een inruilactie op touw te zetten. Samen engageren de 25 ondernemers, stuk voor stuk professionelen, zich om klanten te informeren en te motiveren om hun oude hout- of kolenkachel te vervangen door een nieuw, performant en proper exemplaar. Om de Vlaamse huishoudens te motiveren deze stap te zetten, wordt er een vervangpremie van 300 euro voorzien.

Voor Stroomop is het milieu geen marketingverhaal. Via een intentieverklaring engageren we ons voor minder houtverbruik en minder fijnstof-uitstoot. De luchtkwaliteit moet omhoog en nieuwe hout- en pelletkachels scoren een factor 100 tot 200 beter dan oude kachels en open haarden. Voor een betere luchtkwaliteit is het vervangen van oude open haarden door performante hout- of pelletkachels dus essentieel in de strijd tegen fijnstof. En daar nieuwe kachels zuiniger omspringen met brandstof, resulteert dit bovendien in een vermindering van het houtverbruik.

90% minder fijnstof


Vijfentwintig Vlaamse ondernemers, streven naar 90% minder fijnstof. Het moet en het kan. Waar wachten we op om onze oude kachel te vervangen?
Meer informatie op www.vervangjeoudekachel.be
Toon nieuws en promoties