x
NederlandsFrançais
nl
Blog07.12.2023

Welke brandstof kies ik het best?

Welke brandstof kies ik het best?


De keuze van de juiste brandstof voor je verwarmingssysteem hangt af van verschillende factoren, zoals de indeling van je woning, je financiële situatie, je milieubewustzijn enz. Elektriciteit kan in sommige gevallen schoon zijn, maar kan ook duur uitvallen (voornamelijk in de winter). Gas is niet erg milieuvriendelijk en maakt ons afhankelijk van andere landen, zoals Rusland en Noorwegen. Stookolie is eerder een traditionele energiebron.

Voor ons is het duidelijk dat pellets de brandstof van de toekomst zijn. Ze zijn een hernieuwbaar natuurproduct dat ook beschikbaar blijft voor toekomstige generaties. Ze worden bovendien regionaal geproduceerd, waardoor we onafhankelijk zijn van internationale ontwikkelingen en fossiele brandstoffen.
Wil je je keuze eerder baseren op cijfers en feiten? In dit artikel vergelijken we de actuele prijzen (eind november 2023) van verschillende brandstoffen, waaronder pellets, gas, elektriciteit en stookolie, om je te helpen bij het nemen van een geïnformeerde beslissing.


1. Gas

Aardgas is een van de meest gebruikte brandstoffen voor verwarming wereldwijd. Bijna 70% van de Vlaamse gezinnen verwarmt op aardgas. Een gemiddeld huishouden verbruikt 1500 m3 gas per jaar. De gasprijs is opgebouwd uit verschillende kostenposten. Een van die onderdelen is de kost die je betaalt voor de eigenlijke energie (de groothandelsprijs). Verder zijn er heffingen en belastingen, transportnettarieven en distributiekosten. Ook de wet van vraag en aanbod speelt een grote rol, maar dat is bij de meeste brandstoffen het geval. Eind november 2023 staat de gasprijs op € 0,12 per kWh, wat neerkomt op een jaarlijkse kost van € 1800. Hoewel gas nog steeds een populaire keuze is, moet je ook rekening houden met de milieueffecten, zoals de uitstoot van broeikasgassen.

2. Pellets

Pelletverwarmingssystemen gebruiken samengeperste houtkorrels gemaakt van zaagsel en houtsnippers als brandstof. Ze staan bekend om hun milieuvriendelijkheid en efficiëntie. De prijzen van pellets blijven redelijk stabiel, enkel vorig jaar stond de markt op zijn kop door de oorlog in Oekraïne en de coronacrisis. Van geopolitieke spanningen en historische monopolies ondervindt deze brandstof weinig. Eind november 2023 kosten de pellets gemiddeld € 0,43 per kilogram (of € 0,09/kWh). Het gemiddelde pelletverbruik voor een modale woning is 3.000 kilo per jaar. Dit betekent dat je ongeveer € 1.290 per jaar zou uitgeven aan pelletverwarming. Wie zich volledig los wil maken van de prijzenpolitiek van de grote energieleveranciers en ook van de fossiele energiedragers, kiest onder andere voor pellets.

3. Elektriciteit

Elektrische verwarmingssystemen worden steeds populairder vanwege hun gemak en het ontbreken van uitstoot ter plaatse, maar het is echter geen hernieuwbare energie (voornamelijk in de winter). De prijs van elektriciteit varieert afhankelijk van de locatie en de tarieven van de energieleverancier. Gemiddeld kost elektriciteit ongeveer € 0,39 per kWh. Een gemiddeld huishouden verbruikt ongeveer 15.000 kWh per jaar voor elektrische verwarming, wat resulteert in een jaarlijkse kostenpost van ongeveer € 5.850. Elektrische verwarming kan dus heel duur uitvallen in vergelijking met andere brandstoffen.

4. Stookolie

Stookolie wordt vaak gebruikt in oudere verwarmingssystemen. 16% van de Vlaamse gezinnen koopt deze brandstof. De prijs van stookolie schommelt sterk in functie van economische, geopolitieke, sociale maar ook weerkundige factoren. Net voor de winter kost één liter stookolie ongeveer € 0,98 (1 liter stookolie komt overeen met een verbruik van 10 kWh). Een gemiddeld huishouden verbruikt ongeveer 1.400 liter stookolie per jaar. Aan de huidige prijzen betaal je per jaar ongeveer € 1.400. Hoewel stookolie een betrouwbare optie is, is het prijzig en minder milieuvriendelijk dan sommige andere brandstofbronnen.

Hoe de prijzen verder zullen evolueren, dat kunnen we helaas niet voorspellen. Je kunt er wel van uitgaan dat hoe duurzamer je warmtebron is, hoe minder je aankoop in de toekomst onderworpen wordt aan extra heffingen op CO2-uitstoot.



De cijfers in kWh geven je een beter idee van het gemiddelde energieverbruik, maar je bekijkt dit best voor je eigen situatie.
Meerdere factoren spelen een rol:
• Soort verwarming
• Aantal gezinsleden
• Grootte van de woning
• Mate van isolatie
• Vorige installatie, eventueel aangevuld met zonnepanelen of warmtepomp

Conclusie: Welke brandstof moet je kiezen?

Het is belangrijk om je keuze te baseren op je persoonlijke situatie en prioriteiten. Overweeg ook investeringen in energie-efficiënte verwarmingssystemen, isolatie en zonnepanelen om je verwarmingskosten te verlagen en het milieu te helpen. Een andere belangrijke tip is om de prijzen te vergelijken en ten rade te gaan bij lokale energie-experts om de juiste beslissing te nemen voor je huis en het milieu.

Wil je het werkelijke besparingspotentieel zien bij een slecht geïsoleerde, normaal geïsoleerde en goed geïsoleerde woning? Ga naar de website www.verwarmmetpellets.be en stel zelf vast dat pellets de goedkoopste warmtebron zijn.

Bron: https://eneco.be/nl/energieprijzen/gas
https://www.ecopower.be/
https://www.proxifuel.be/fr/actualites/le-prix-des-pellets-en-sac-ou-en-vrac-en-belgique/