x
NederlandsFrançais
nl
Blog14.06.2023

Hoe koop ik pellets tegen een voordelige prijs?

Pellets, die doorgaans een stabiele prijs kennen, ontsnapten in 2022 niet aan de stijgende energieprijzen net als de verpakking, het transport en de dienstverleningen. Eind 2022 bereikten de pelletprijzen overal ongekende hoogten. Gelukkig liggen de piekkosten al even achter ons en is het nu het ideale moment om te besparen.

Situatie wordt stabieler

Ondertussen is de markt afgekoeld en zijn de pellets nog nooit zo goedkoop geweest sinds juli 2022 (zie grafiek Valbiom). In november 2022 bereikten de prijzen hun plafond en sindsdien is er een continue daling waarneembaar. In februari 2023 daalde de prijs zelfs onder de 10 euro per zak van 15 kilo. De prijzen blijven verder zakken, waardoor je nu al bij bepaalde pelletfabrikanten 5 euro betaalt voor 15 kilo (daling van 25% tussen januari en april 2023). Er liggen twee belangrijke redenen aan de basis van deze prijsdaling. Enerzijds hebben we een minder strenge winter dan verwacht gekend en er werden veel minder pellets besteld aan het begin van het jaar, doordat veel consumenten reeds voldoende voorraad hadden ingeslagen in het jaar 2022.

Wat brengt de toekomst?

Na de moeilijke situatie waarin de pelletindustrie zich in 2022 bevond, lijkt de sector belangrijke stappen te hebben ondernomen om een nieuw tekort te voorkomen. Veel bedrijven hebben geïnvesteerd in de productiecapaciteit en ook het proces zelf werd versneld. Dit leidt de komende jaren tot een productietoename van meerdere megaton pellets.

Er wordt verwacht dat de productiecapaciteit de komende 8 jaar zal verdubbelen. Dit zal niet enkel het risico op tekorten vermijden, maar ook dat op aanzienlijke prijsverhogingen.

Tips?

Naast de beschikbaarheid van pellets op de markt is de andere variabele die de prijs beïnvloedt de vraag naar pellets. Deze factor varieert vooral in functie van het seizoen. Het is altijd interessanter om pellets aan te kopen in de lente/zomer gezien de geringe vraag en het ruime aanbod. Het loont natuurlijk ook om prijzen te vergelijken en in bulk te kopen, indien mogelijk.

In ieder geval blijven pellets uiterst competitief ten opzichte van gas en elektriciteit. Raadpleeg onze website voor de actueelste prijsontwikkelingen: verwarmmetpellets.be

Vragen of opmerkingen? Stuur ons een mailtje naar contact@stroomop.be

Bronnen:
https://auvio.rtbf.be/media/deja-commander-ses-pellets-3045208
https://www.moustique.be/actu/consommation/2023/04/25/le-prix-des-pellets-continue-de-baisser-est-ce-le-moment-de-refaire-ses-stocks-pour-lhiver-prochain-261007#:~:text=De%2011%2C43%E2%82%AC%20en,ces%20niveaux%20depuis%20juillet%202022.
https://www.valbiom.be/actualites/suivi-mensuel-des-prix-des-combustibles-bois