x
NederlandsFrançais
nl
Blog07.02.2023

2023, het jaar van de dalende pelletprijs?


In 2022 brak de pelletprijs een ongezien record. Voor een zak pellets moest je op een gegeven moment maar liefst 14,80 euro neerleggen. In februari 2023 kun je evenwel voor de vierde maand op een rij goedkopere pellets vinden. Zetten we die dalende trend verder? 

Volgens Valbiom steeg de prijs in 2022 met 271%. Begin vorig jaar werd een zak pellets verkocht aan 4,20 euro, in oktober aan een recordbedrag van 14,80 euro. Er is echter een kentering, want sinds januari 2023 daalde de gemiddelde prijs onder de grens van 10 euro per zak. 7,50 euro per zak is zelfs geen uitzondering meer in de maand februari. Je betaalt nog altijd meer dan dezelfde periode vorig jaar, maar het is de grootste daling (-8%) die we al gekend hebben in de laatste 12 maanden.

Waarom zijn de prijzen zo gestegen in 2022?

Vorig jaar lagen er verschillende redenen aan de basis van de prijsverhoging. We dragen overal de gevolgen van de coronacrisis, de energiecrisis en de oorlog in Oekraïne. Zo werden het transport, de paletten en de verpakkingen duurder. Bovendien hamsterden bestaande klanten ongeziene voorraden uit angst voor verdere prijsstijgingen. Naast bevoorradingsproblemen was er ook een tekort aan zaagsel, de grondstof van pellets, in de zagerijen.

Ook al zijn de pellets duurder geworden, de prijzen van gas, elektriciteit en mazout bereikten eveneens een ongeziene hoogte. Het besparingspotentieel van pellets ten opzichte van fossiele brandstoffen was dan ook nog nooit zo groot in 2022. De overschakeling van mazout op pellets leverde een besparing van ongeveer 500 euro op. Mensen die zich verwarmen met gas, konden in het najaar zelfs tot 3000 euro besparen met de keuze voor pellets. Voor elektriciteit was dat een historisch bedrag van 11000 euro. Vandaag de dag kan je nog steeds 9000 euro uitsparen als je voor pellets kiest in plaats van elektriciteit. Een pelletkachel of -ketel is dus op meerdere vlakken nog steeds een interessante investering!

Wat zijn de redenen voor de prijsdaling in 2023?

Sinds november 2022 is er beterschap in zicht. Tussen december 2022 en januari 2023 werd zelfs de grootste daling (-8%) vastgesteld. Enkele redenen:
Grotere productiecapaciteit: de magazijnen liggen vol
Kleinere vraag na het hamstergedrag: mensen hebben voldoende voorraad voor een heel jaar (of meer)
Lager verbruik: door de zachte winter verbruikt men minder
Dalende houtprijs: de zagerijen hebben meer werk en dus meer afval
Minder kosten: de elektriciteitsprijzen voor de fabrieken dalen lichtjesPremie van 250 euro

De prijsverlaging komt goed gelegen met de premie van 250 euro die tegenwoordig wordt toegekend aan mensen die verwarmen met pellets. Bij aankoop van minstens 500 kg pellets (in bulk of op een pallet) tussen 1 juni en 31 maart 2023 heb je recht op een tegemoetkoming van de FOD Economie. Vraag hier de zogenaamde pelletcheque aan.

Wij blijven de pelletprijzen van nabij opvolgen! Maak ondertussen zelf de vergelijking tussen de verschillende brandstoffen op www.verwarmmetpellets.be.

Bronnen: https://www.ecopower.be/nieuws/pelletprijzen-dalen-voor-de-maand-december
https://www.handelsblatt.com/unternehmen/pelletspreise-wann-sie-am-besten-holzpellets-kaufen/28623926.html
https://www.lavenir.net/actu/conso/2023/01/23/la-plus-forte-baisse-du-prix-du-pellet-depuis-un-an-le-risque-de-penurie-derriere-nous-4BU6VJSV2RG7PPQ2OZJ4LYNWKI/
https://plusmagazine.knack.be/maatschappij/nu-ook-de-pelletprijs-fors-stijgt/article-normal-1914743.html#:~:text=Begin%202022%20betaalde%20je%20nog,schat%20de%20Federatie%20van%20Houtenergie.
https://www.valbiom.be/actualites/suivi-mensuel-des-prix-des-combustibles-bois