x
NederlandsFrançais
nl
Blog27.01.2023

De impact van een pelletkachel/-ketel op je EPC

Wie tegenwoordig een nieuwbouw koopt of een energetische renovatie uitvoert in Vlaanderen, moet rekening houden met strenge EPB-eisen. Zo moet men een minimale hoeveelheid energie halen uit hernieuwbare bronnen om goed te scoren op het vlak van energieprestaties. Het exacte aandeel wordt bepaald door de aard van de werken en de bestemming van het gebouw. Een van de manieren om daaraan te voldoen, is een kachel of ketel op biomassa (hout of pellets) installeren.

Wat is EPB/EPC? En hoe wordt dit berekend?

EPB staat voor 'EnergiePrestatie en Binnenklimaat' en houdt verplichtingen in om het gebouw energie-efficiënt te maken. Dit kan gaan van isolatie en ventilatie tot een efficiënt verwarmingssysteem.

De EPB-verslaggever berekent het E-peil aan de hand van EPB-software (gebaseerd op een referentiegebouw) en drukt dit uit in het Energieprestatiecertificaat (EPC). De thermische isolatie, oriëntatie, ventilatie, verwarming, warm water en koeling worden onder meer in rekening gebracht. Het certificaat bevat heel wat informatie, zoals tips om de woning energiezuiniger te maken, de energieprestatiescore en het E-peil. Het E-peil geeft de isolatiegraad en de energiezuinigheid aan. Hoe lager het E-peil, hoe energiezuiniger het gebouw. Bij een te hoge score wordt een boete uitgedeeld.

Nieuwe regels voor bouwaanvragen in 2023

Sinds 1 januari 2023 zijn er strengere EPB-eisen van kracht met onder andere een hoger aandeel aan hernieuwbare energie. Een tweede maatregel is de schrapping van de aardgasaansluiting. In 2021 werd ook al het plaatsen van stookolieketels verboden. De overheid gaat in 2025 zelfs nog een stap verder om nieuwbouwwoningen te laten uitrusten met een warmtepomp, aansluiting op het warmtenet of biomassaketel/-kachel. Wij raden het laatste aan!

De biomassa-installatie moet in dat geval voldoen aan de volgende eisen:
• Opwekkingsrendement van minstens 85 %
Beperkte uitstoot van CO en fijnstof
• Toepassing als hoofdverwarming

De houtkachels van RIKA hebben een verbrandingsrendement van meer dan 80%. De pelletkachels doen het zelfs nog beter, met meer dan 90%.

Wat staat er allemaal op het energielabel?

Jullie kennen ongetwijfeld het energielabel dat te vinden is op elektrotoestellen en lampen. Maar vanaf 2018 is het ook verplicht op verwarmingssystemen. Het toestel krijgt een score van A tot G. Hier geldt eveneens het principe dat een zuinigere kachel wordt aangeduid met een hoger energielabel.
Drie belangrijke zaken kun je terugvinden op het label:
• Het merk en de referentie
• De energieklasse (van A++ tot G)
• Het vermogen uitgedrukt in kW

De hout-, pellet- en combikachels van het merk RIKA hebben allemaal A+. In de showrooms zijn alle kachels voorzien van het desbetreffende label, zodat je dit eenvoudig kunt nagaan.



Hoe geraken we aan een A+-score?

RIKA overtuigt met bijzonder energie-efficiënte kachels. Voor de energieklasse wordt er naar verschillende zaken gekeken:
• Het rendement van de kachel
• De brandstof
• Innovaties die energiebesparend kunnen zijn

RIKA levert al jaar en dag kachels die beter presteren dan de voorgeschreven waarden voor fijn stof en CO-gehalte. Dit komt door innovatieve technologieën en het RLS-luchtgeleidingssysteem. Met dit laatste systeem kun je eenvoudig de luchttoevoer en -verdeling in de kachel regelen om een zuinige verbranding te hebben.

Op het vlak van houtkachels draagt de technologie RIKATRONIC3 bij tot een efficiëntere en optimalere verbranding. De elektronische sturing geeft het ideale moment aan om terug houtblokken bij te vullen. Je kunt tot 50% minder hout verbruiken dankzij de automatische regeling van de verbranding en de toevoer van de verbrandingslucht.

Kortom, als je op het A+-energielabel let, dan ben je zeker van een hogere energiescore, minder luchtvervuiling en brandstofbesparing.



Bronnen:
https://www.vlaanderen.be/epb-pedia/epb-plichtig-toepassing-en-eisen/epb-eisen/verplicht-aandeel-hernieuwbare-energie/hernieuwbare-energie-overzicht-van-toekomstige-eisen-voor-bouwaanvragen-van-01-01-2023-tem-31-12-2024
https://eur-lex.europa.eu/legal-content/DE/TXT/?uri=CELEX%3A32009L0125
https://www.rika.be/sustainability