x
NederlandsFrançais
nl
Blog05.10.2022

Een pelletkachel in een appartement: dat kan!

Wie denkt dat pelletkachels enkel voorbehouden zijn aan individuele huizen, heeft het verkeerd. Ze kunnen zeker ook in een appartement geplaatst worden, al moet je wel rekening houden met enkele zaken. 

Een van die zaken is het rookgaskanaal. Dat kan uiteraard niet achterwege gelaten worden. Bij een appartement moet je daarvoor toestemming vragen aan de syndicus en de algemene vergadering van de mede-eigenaars, aangezien we hier spreken van een gemeenschappelijk deel (dak of gevel). Bij oudere appartementsgebouwen bestaat de mogelijkheid dat er al rookgaskanalen voorzien zijn. Op technisch vlak moet het rookgaskanaal altijd een meter boven het plat dak uitkomen. Met RIKA kunnen we tot een maximale lengte van 15 meter gaan, afhankelijk van de diameter.

Een tweede aspect is de luchtdichtheid. De kachel moet luchtdicht zijn, dat betekent dat de verbrandingslucht van buitenaf wordt genomen. Zo kan er ruimteluchtonafhankelijk gewerkt worden.

Als derde moet je het vermogen afstemmen op de ruimte. Een laag vermogen volstaat in een flat gezien de kleinere oppervlakte. Bovendien is de temperatuur al hoger dan een vrijstaande woning door de aanpalende onderkomens die ook verwarmd worden.

Ten vierde raden we automatische reiniging aan bij installaties in flatgebouwen. Dit zorgt voor een groter gebruiksgemak als je ervoor kiest om de pelletkachel als hoofdverwarming in te schakelen.

En als laatste moet je wat ruimte vrijhouden voor de opslag van pellets. In de meeste gevallen gaat het om een berging of een garage. Als dat echter niet mogelijk is, dan kan je soms ook aan de handelaar vragen om je voorraad bij te houden. Om een idee te geven: bij het opwarmen zelf heb je het eerste uur 1,5 kilo nodig. Als je enkel 's avonds stookt, dan heb je voldoende aan één zak per 3 dagen. Voor een hele dag wordt dat een zak per dag.

We kunnen dus concluderen dat een luchtdichte pelletkachel met een laag vermogen uitstekend tot haar recht komt in een doorsneeflat. In de meeste steden wordt dit toegestaan.


Welke RIKA-kachels komen in aanmerking?

Wij raden de CONNECT, SONO en LIVO (zonder automatische asverwijdering) aan, die hebben het laagste vermogen en het grootste gebruiksgemak van het hele gamma. Bij de CONNECT kan je trouwens een extra lade (net als andere modulaire elementen) kiezen om de pellets te stockeren.

Als bijlage vind je het deskundige advies van Wim Vanlede en de Unie van Syndici. 
Niet zeker of een pelletkachel bij jou geïnstalleerd kan worden? Aarzel niet om een mailtje te sturen naar contact@stroomop.be.


Bron: Het Laatste Nieuws