x
NederlandsFrançais
nl
Blog01.09.2022

Hoe toekomstbestendig bouwen ook meer houtpellets oplevert

CO2 is een klimaat-verstorende stof. De concentratie stijgt elk jaar en werkt de opwarming van de aarde rechtstreeks in de hand. Om CO2-uitstoot te vermijden wordt er in deze studie geopperd om massaal te gaan bouwen met hout. Voor die huizen moeten er vanzelfsprekend nieuwe bomen aangeplant worden. Meer houtbouw betekent meer zaagsel en meer pellets. Hout als grondstof vermindert dus op 2 manieren de CO2-concentratie: hout als meest ecologische bouwmateriaal en pellets als duurzaamste brandstof.

Verstedelijking als uitdaging

De toenemende verstedelijking vormt tegenwoordig een van de grootste uitdagingen. Het rechtstreekse gevolg is dat er ook meer huizen in staal en beton gebouwd worden, terwijl die bouwmaterialen een grote ecologische voetafdruk nalaten. Als we echter (volgens een studie van het PIK) de nieuwe woningen optrekken in houtskelet of houtbouw, dan kan er een aanzienlijke hoeveelheid CO2 bespaard worden.

Hout als duurzaam bouwmateriaal

Hout is namelijk een hernieuwbare bron met de laagste klimaatimpact van alle bouwmaterialen. Bij de groei nemen bomen CO2 op. De houten steden zouden dan in feite opslagplaatsen van CO2 worden op lange termijn. Het is natuurlijk cruciaal dat er niets omgehakt wordt in ongerepte bossen en beschermde gebieden. Door de verwerking van hout voor de nieuwe woningtypes zal er ook meer zaagsel beschikbaar zijn. Aangezien pellets geproduceerd worden als nevenproduct van de houtindustrie, biedt het voorgestelde toekomstplan dus ook goede vooruitzichten voor de pelletsector

We kunnen dus concluderen dat we niet hoeven te vrezen voor de pelletvoorraad in de komende jaren, als we meer en meer met hout beginnen te bouwen. Bovendien helpen houten steden in de strijd tegen de klimaatverandering.

Een leuk weetje om af te sluiten: Een gezin dat vroeger een gemiddeld verbruik van 2000 l stookolie had en dat nu verwarmt met houtpellets, bespaart de CO2-uitstoot van een 50 000 km-lange autorit in een moderne dieselauto.

Bron: https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2022/08/31/houten-steden-zouden-veel-uitstoot-van-broeikasgassen-kunnen-ver/