x
NederlandsFrançais
nl
Blog06.07.2021

Project BAST x Zuderwind

BAST is een architectenbureau uit Gent, waar een twintigtal architecten en ingenieurs samenwerken. Ze pakken bio-ecologische renovaties en projecten op een multidisciplinaire manier aan. Door met een geïntegreerde kijk van zowel architecten als ingenieurs samen te werken komen ze vaak tot efficiënte en financieel interessante bouwoplossingen.

Tot vorig jaar huisden ze in hartje Gent, in de kantoren van VOKA. Maar het werd daar te klein en het gebouw had niet bepaald de looks en feel waarmee BAST zich als bedrijf wilde identificeren. Het werd tijd voor een nieuwe plek! Die plek vonden ze na een lange zoektocht in een prachtige interbellum woning aan de rand van Gent. Dit pand vormt niet alleen de thuisbasis voor BAST, maar het is de bedoeling dat het een bedrijvencentrum vol gelijkgestemde zielen wordt met het oog op een regeneratieve economie. 

Bruno Deraedt is ingenieur-architect en richtte BAST mee op. Hij vertelt over de renovatie van het pand en de samenwerking met Zuderwind.

"Toen we het bestaande pand wilden renoveren, hebben we zoveel mogelijk gerecupereerd. Het akoestische plafond en de houten balken hebben we opnieuw kunnen gebruiken. Veel andere materialen hebben we ook tweedehands kunnen verkopen in plaats van het op de container te gooien. Er werd opnieuw geïsoleerd en voor de afwerking van de muren konden we rekenen op Zuderwind."

"We leerden hen kennen op een gemeenschappelijke werf, waar zij in stonden voor de leemwerken en deden eens navraag voor de werken in ons toekomstig pand. Mijn initieel plan was eigenlijk om met een klassieke gipspleister te werken als muur
afwerking, maar toen Zuderwind hun voorstel deed om te lemen was ik gewonnen. Door leem te gebruiken hadden we maar twee lagen nodig om de muur helemaal af te werken. Er moest dus geen extra primer en verflaag aangebracht worden. Door gebruik te maken van in de massa gekleurde leem, sla je die stappen over. Dit bracht het totale kostenplaatje naar beneden én we wonnen tijd."

"De samenwerking tijdens de werken verliep ook zeer vlot. De mannen van Zuderwind hebben oog voor detail en hadden maar een half woord nodig om een klus te klaren. Ze deden ook nog wat kleinere afwerkingen en zorgden steeds voor esthetische oplossingen, wat mij als architect uiteraard zeer tevreden stemt!

Foto's: FORT07