x
NederlandsFrançais
nl
Blog27.01.2021

Isoleren niet overal duurder

Waarom duurder?

Verschillende kranten kopten gisteren (26 januari 2021) dat isoleren een stuk duurder wordt.
Dat klopt inderdaad voor het isolatiemateriaal PIR en PUR. De Confederatie Bouw houdt de evolutie van de prijzen van PIR en PUR, de meest gebruikte isolatiematerialen die in de bouw gebruikt worden, nauwgezet in de gaten. De laatste maanden ging de prijs van MDI, het belangrijkste onderdeel van PIR en PUR, met een kwart naar boven. "Dit probleem moet van naderbij onderzocht worden want het krijgt een repetitief karakter en het heeft enorme gevolgen voor onze sector", vindt Robert de Mûelenaere, gedelegeerd bestuurder van de Confederatie Bouw.

De prijzen van PIR en PUR zijn de afgelopen maanden met een kwart gestegen. Dat is onder andere het gevolg van de coronacrisis en het feit dat olieraffinaderijen minder benzeen zouden produceren. MDI, het belangrijkste onderdeel van PIR en PUR, wordt immers vervaardigd op basis van benzeen.

Er is meer dan PIR en PUR

Maar isoleren kan ook anders. Houtwol bijvoorbeeld is isolatie op basis van hout. Deze kan je gebruiken voor zowel binnen als buitenisolatie. Deze isolatie bevat geen onderdelen uit olieraffinaderijen en zijn bijgevolg ook prijsonafhankelijk van deze bedrijven.

Hout is de grondstof met de grootste warmte-opslagcapaciteit. Daardoor biedt houtwol betere bescherming tegen de hitte in de zomer dan andere isolatiematerialen. Ook in de winter is houtwol een ideale isolator dankzij de lage warmtegeleidingscoëfficiënt.

Houtwol absorbeert ook het geluid. Als een geluidssterkte 10dB verschilt, ervaart het menselijk oor dat als dubbel zo luid of stil. Als je een dak isoleert met een geluidsisolatiewaarde van bv. 46 dB (ipv 34 dB) halveert dit dus het ervaren extern lawaai. Als je in de buurt van een snelweg of luchthaven woont, maakt dit een enorm verschil.

Naar brandveiligheid toe scoort houtwol ook goed. Ze zijn als normaal ontvlambaar gerangschikt, u kunt daarmee tot gebouwklasse 3 (gebouwen met geringe hoogte) toe aangewend worden. Dit zijn de typische woningen/appartement voor 2,5 - tot 3-verdiepingen hoogte.

Inblaasisolatie met houtwol
De inblaasisolatie met houtwol heeft als grootste voordeel dat het zeer vormflexibel is. Je kan elke compartiment tot in de kleinste puntjes opvullen met de materie, ongeacht de geometrische vorm. Het speelt geen enkele rol op welke afstand de balken zich van elkaar bevinden. De losse houtvezels worden tot in de kleinste hoekjes geblazen.

Waarom is houtwol duurzaam?
Houtwol is een klimaatneutrale bouwstof. De Co2 uit de bomen worden opgeslagen in de houtwolplaten, en die blijft daar zitten zolang de houtwolplaat bestaat en niet verbrandt wordt. De nodige hulpstoffen voor de productie als bv. waterafstotende emulsie, worden uitsluitend op basis van milieurelevante criteria uitgekozen en beïnvloeden op geen enkele manier nadelig de recycleerbaarheid. Ook de materiaalresten belanden opnieuw in het grondstoffencircuit.

Bron: E-news Bouw&Wonen.net