x
NederlandsFrançais
nl
Blog15.01.2021

Kan ik verwarmen met hout én pellets?

Een combikachel of hybride kachel biedt de voordelen van twee verschillende verwarmingsmethoden ineen, hout en pellets. Hij zorgt voor klassiek vuur en alle comfort van het verwarmen met pellets. Voor iedereen die geen besluit kan of wil nemen, is een combikachel helemaal geschikt: je hoort aan de ene kant het knisperend houtvuur en voelt de behaaglijke warmte, terwijl je tegelijkertijd profiteert van de gebruiksvriendelijkheid van een pelletkachel.

Wil je tussen brandhout en pellets wisselen, dan hoeft je de kachel niet anders in te stellen. De kachel herkent daarnaast zelf het soort brandstof. In combinatie met efficiƫntie en milieuvriendelijkheid wordt verwarmen een zuiver genot. Dankzij het zelfreinigingssysteem heb je zo goed als geen werk. Het asrooster kantelt automatisch, waardoor je minder vaak moet reinigen. Met een ruimtevoeler stel je tijdsprogramma's voor de gewenste temperatuur op de kachel in.
Bij de Induo combikachel van RIKA wordt de luchtregeling voor houtverbranding automatisch geregeld. Dit zorgt voor een optimaal rendement. In dit artikel beantwoorden we enkele belangrijke vragen over combikachels.

Werkt een combikachel zonder elektriciteit?


Het is niet onoverkomelijk, soms valt de elektriciteit eens uit. Dan kan je rekenen op je hout- of combikachel. Maar ook als er wel elektriciteit is en je graag je verbruik beperkt tot het gebruik van huishoudelijke apparaten, ben je met een combikachel aan het juiste adres. Dit hybride systeem zorgt ervoor dat je met comfort kan verwarmen, ook als er geen elektriciteit is.

Hoe werkt dit dan precies?
De combikachel heeft elektriciteit nodig om de automatische ontsteking van de pellets te regelen. Dit bedraagt een zeer minieme hoeveelheid, maar het is toch nodig. Om even te kaderen: om 9 kW/h aan warmte te krijgen, heeft een gewone elektrische verwarming ook 9 kW/h nodig. Een pellet- of combikachel daarintegen heeft slechts 25W/h nodig, om de ontsteking correct te laten verlopen. Daarna branden de pellets.
Om daarna te veranderen naar hout als brandstof, hoef je enkel een houtblok op het brandend pelletvuur te leggen, en de pellets zorgen voor de ontsteking van je hout. Hier komt geen elektriciteit meer aan te pas.
Je kan dus ook perfect je hout laten ontbranden op de 'klassieke' methode. Je legt enkele grotere houtblokken onderaan en bouwt torengewijs op met kleinere stukjes hout. Met een lucifer en aanmaakblokje maak je het vuur aan, en zo kan je toch verwarmen zonder elektriciteit!
Kan ik meerdere ruimtes verwarmen met een combikachel?


In ons gamma van combikachels hebben wij 2 modellen die kunnen uitgerust worden met de RIKA Multi-Air. Met dit systeem kan je gelijktijdig 1 of 2 extra ruimtes verwarmen door kanalisatie van de warme lucht. Zo is hij ideaal als hoofdverwarming in een laag-energie-woning, passiefhuis of BEN-woning.

Als de kachel in de woonkamer geplaatst wordt, kunt u bijvoorbeeld een bureauruimte en/of de badkamer meeverwarmen.

De twee combikachels die kunnen uitgerust worden met het Multi-Air systeem zijn de Aduo van Animo en de Paro van RIKA. Ze hebben beiden een vermogen van 8 kW. Dit vermogen stijgt nog een beetje als je met hout verwarmt. Je kan 1 of 2x 2 kW naar een andere ruimte sturen.
Als de kachel aan het branden is, kunt u steeds kiezen of u de extra ruimtes meeverwarmt of niet (Multi-Air ON of OFF).
Indien u de Multi-Air uitschakelt, zal de kachel zijn volle vermogen (8 kW) kunnen gebruiken in de ruimte waar hij opgesteld staat.Bekijk hier de verschillende combikachels uit ons gamma.