x
NederlandsFrançais
nl
Blog23.10.2020

2 jaar Green Deal 'Huishoudelijke houtverwarming': de consument is aan zet!

Op 22 oktober 2018 sloot het Departement Omgeving van de Vlaamse overheid een 'Green Deal' met Agoria en meer dan 20 andere partners. Het gemeenschappelijke doel? De impact van huishoudelijke houtverwarming op de luchtkwaliteit in Vlaanderen drastisch te verminderen. Sindsdien hebben de kachelproducenten aanzienlijk verder geïnnoveerd om de geformuleerde doelstellingen haalbaar te maken. Het is nu vooral aan de consument om de juiste keuzes te maken.*

Mooi tussentijds resultaat

Groene warmte door hout of pellets is anno 2020 nog altijd de belangrijkste bron van hernieuwbare energie in Vlaanderen. Met de winter in aantocht is het dus een uitgelezen moment om een tussenstand op te maken van de Green Deal 'Huishoudelijke houtverwarming'. Die overeenkomst kwam op 22 oktober 2018 tot stand onder impuls van het Departement Omgeving van de Vlaamse overheid en technologiefederatie Agoria. Samen met meer dan 20 andere partijen werden een aantal duidelijke gemeenschappelijke doelstellingen geformuleerd. Die samenwerking heeft op heden al een mooi tussentijds resultaat opgeleverd, waaronder 9 studies rond het thema die inmiddels werden voltooid en die interessante inzichten opleveren.

We onthouden alvast dat de sector (fabrikanten en invoerders van kachels en haarden, verenigd in de bedrijvengroep Agoria-CIV) vandaag meer dan ooit de innovatieve technieken in huis heeft om de doelstellingen van de Green Deal haalbaar te maken. Een van de belangrijkste doelstellingen van de Green Deal is om tegen 2030 de emissies van huishoudelijke verwarming te verlagen met 50% ten opzichte van 2016. De in mei jl. gepubliceerde BBT-studie (BBT staat voor best beschikbare technologie) van het VITO geeft heel duidelijk weer dat deze technologie vandaag voorhanden is: download de studie.

Nu is het de beurt aan de consument

De grote uitdaging is nu om deze best beschikbare technologie te introduceren bij de hedendaagse gebruikers van verouderde houtkachels. Het zijn immers die oude houtkachels, bijvoorbeeld van 20 jaar oud en ouder, die vandaag verantwoordelijk zijn voor een groot deel van de emissies en waarop de grootste besparing van emissies en verbruik kunnen gerealiseerd worden.

Over open haarden (gemetste constructies zonder technologie) is de BBT-studie heel duidelijk: deze dienen buiten gebruik gesteld en al dan niet vervangen te worden door een beter alternatief. Houtkachels hebben als voornaamste innovatie en BBT een automatische regeling van de luchttoevoer in combinatie met een geavanceerde controle van het verbrandingsproces. De winsten dankzij deze innovatie zijn velerlei:

-Tot 50% minder houtverbruik
-Tot 90% minder emissies
-Meer comfort voor de gebruiker
-Invloed van de gebruiker wordt beperkt

Pelletkachels en gaskachels beschikken sowieso over een automatische regeling van de luchttoevoer en brandstoftoevoer en garanderen in iedere fase van het gebruik de beste milieu- en energieprestaties. De conclusie die we na 2 jaar kunnen maken, is dat de technologische oplossingen en innovaties om huishoudelijke houtverbranding 'groen' te maken wel degelijk aanwezig zijn bij de fabrikanten, invoerders en installateurs, maar dat deze nog onvoldoende gekend zijn door het grote publiek. Daarom start Agoria met een reeks blogberichten om alle kachelliefhebbers grondig te informeren over de verschillende mogelijkheden en beschikbare technologie├źn. Zo kunnen zij op basis van kennis en feiten de beste keuze maken voor een gezellige, maar ook toekomstgerichte kachelverwarming. De eerste blog leest u op donderdag 29 oktober.

(Her)bekijk hier de video
die in oktober 2018 werd gemaakt ter gelegenheid van de ondertekening van de Green Deal 'Huishoudelijke houtverbranding':
*dit artikel werd geschreven en gepubliceerd door Agoria.