x
NederlandsFrançais
nl
Blog08.02.2019

Het grote klimaatdebat.

Het grote klimaatdebat.


We zijn 2019. Elke donderdag van het jaar wordt er door studenten en jongeren opgeroepen tot een klimaatmars. Het is een wake-up-call. Er wordt gesproken over complotten, politieke recuperatie en manipulatie. Maar ik ben blij dat de jongeren op straat komen, dat er iets gebeurt. Het is voor mij hartverwarmend en het doet me hopen dat de generatie die straks verantwoordelijkheden zal opnemen het anders, het beter zal doen.

Als burger, als bedrijfsleider worden we uitgenodigd om tekenen op de website "Sign for my Future". Er zijn eisen voor een klimaatwet, een investeringsplan en een klimaatraad. Prachtig, denk ik bij me zelf. Maar wie zal meer doen dan alleen maar vrijblijvend tekenen? Wie zal de handen uit de mouwen steken, de eerste echte stappen zetten, niet alleen de donderdag maar elke dag?
Als oplossing om onder de 1.5 graden opwarming te blijven? Het document dat oproept om te tekenen geeft een eerste voorzet : "Kies voor goedkope, schone en groene energie van bij ons". Met andere woorden : Koop aandelen bij een groene stroomproducent, koop groene stroom, leg zonnepanelen op je dag. Simpel, niet?

Als het over energie gaat, wordt de focus steeds gelegd op elektriciteit. Nochtans is de elektrische energie slechts ongeveer een vijfde van alle energie die we als land gebruiken. Met goedkope, schone en groene energie van bij ons onze woning verwarmen en ons verplaatsen is niet zo eenvoudig me dunkt. Meer dan 85% van de energie dat de huishoudens gebruiken is sowieso fossiel en niet van bij ons maar van het Zuiden of Rusland. Hoe kunnen we daar de transitie, de omslag maken?

Toen mijn vrouw en ik een woning zochten in 1993, kozen we ervoor een woning te kopen in het centrum van de gemeente. Dichtbij alles. Bakker, slager, school, sportterrein, jeugdlokaal, alles dicht in de buurt. Geen auto nodig om boodschappen te doen of de kinderen naar school te brengen. Het was een bewuste keuze waardoor we een tweede auto en veel CO2-uitstoot vermeden. De woning die we vonden was een energetische ramp : geen isolatie, enkel glas, twee oude gaskachels, overal gaten en kieren. We verbruikten - ondanks de zonneboiler die we onmiddellijk plaatsen - voor ongeveer 35.000kWh aan gas (ongeveer 9 ton CO2) per jaar. Dat is veel, zeer veel. Maar het ergste was : we hadden koud.

Als student was ik in de ban geraakt van het Rapport van de Club van Rome. Ik wilde absoluut iets doen aan de uitstoot van ons huis en tegelijk ons comfort verbeteren. Mijn zoektocht om hier iets aan te doen liep langs vele info-avonden, vormingen en beursbezoeken in binnen- en buitenland. In 1999 (nu exact 20 jaar geleden) gingen we aan de slag en renoveerden we onze woning met bio-ecologische materialen, vlas- en kurkisolatie, drievoudig glas, balansventilatie, aardwarmtewisselaar en een pelletketel. Het resultaat mag gezien zijn. We verbruiken nog zo'n 7.000kWh aan pellets (ongeveer 0.25ton CO2). De energiefactuur daalde met 85%. Onze woning stoot 97% minder CO2 uit en is vele keren comfortabeler en gezonder geworden. Reeds 20 jaar lang besparen we gigantisch veel CO2.

In 2004 startte ik met mijn eigen zaak : Stroomop. We verkopen enkel groene verwarmingssystemen. Samen met onze 23.000 klanten bespaarden in de voorbije 15 jaar 460.000 ton CO2 (of het equivalent van 134miljoen liter stookolie).

Laat het niet bij tekenen alleen. Je (klein-)kinderen zullen je dankbaar zijn.