x
NederlandsFrançais
nl
Blog24.09.2018

Vermijd stroomtekort: verwarm met hout of pellets

Hybride met hout en/of pellets is de oplossing voor het mogelijke stroomtekort dit najaar.


Volgens het Planbureau is het niet onwaarschijnlijk dat er in november op bepaalde uren geen stroom zal zijn in sommige gemeenten. In november zal er maar één kerncentrale actief zijn en tegelijk zal de vraag naar elektriciteit stijgen dus dreigt er een stroomtekort.

Waarom stijgt het stroomverbruik in de winter?


Onze verlichting, vaatwasser, kookplaat, wasmachine en droogkast verbruiken tijdens de wintermaanden evenveel als tijdens de zomer. De toename aan elektriciteitsverbruik tijdens deze piekmomenten is dus vooral te wijten aan de stijgende vraag naar verwarming die elektrisch wordt gevoed. Het is net die toename aan elektriciteitsverbruik en het tekort aan productie die ons in de problemen brengt.

Energiespecialist en professor Ronnie Belmans geeft het logische advies "om enkele uren per dag wat minder elektriciteit te gebruiken. Een paar uur later koken ofwel wassen en drogen uitstellen."
Dit is zeker een deel van de oplossing.
De elektrische verwarming aanpakken zal echter nog meer effect hebben, want dat zijn de grote verbruikers van elektriciteit.

Huishoudelijke verwarming met hout en/of pellets verlaagt de piekvraag


De grote uitdaging is dus het toegenomen elektriciteitsverbruik door verwarming te reduceren tijdens de winter.

Dit kan eenvoudigweg door het gebruik van een houtkachel, pelletkachel of pelletketel aan te moedigen tijdens de winter en zeker tijdens de piekmomenten. Vooral in de woningen die gebruik maken van elektrische verwarming of een warmtepomp zal de hybride tussen elektriciteit en biomassa een drastische verlaging van het piekverbruik betekenen.

Even wat cijfers op een rij:

- Elektrische verwarming die 9kW/h warmte moet generen verbruikt ook werkelijk 9kW/h aan elektriciteit.
- Een warmtepomp die 9 kW/h aan warmte genereert verbruikt nog altijd 3kW/h elektrisch.
--> Beide systemen kunnen niet hernieuwbaar worden gevoed omdat het winter is en er dus geen zonne-energie voor handen is.

Ter vergelijking:
- Een houtkachel verbruikt voor 9 kW/h aan warmte geen elektriciteit.
- Een pelletkachel verbruikt voor 9kW/h aan warmte 25W/h aan elektriciteit.
- Een pelletketel verbruikt voor 9kW/h aan warmte +/-90w/h aan elektriciteit.

Een hybride oplossing betekent dus een grote vermindering van de piekvraag.Hoe maak ik mijn elektrische verwarming hybride?


Verwarmt u momenteel met elektriciteit, dan bent u waarschijnlijk benieuwd hoe u de bestaande verwarming kan omvormen naar een hybride verwarming met een kachel of ketel.

Een kachel werkt altijd los van uw bestaande elektrische verwarming en beide systemen kunnen dus perfect naast elkaar verwarmen. Een hout-, pellet- of combikachel is eenvoudig te installeren en kan een serieuze impact hebben op de piekvraag. Daarnaast zal u ook meer comfort en gezellige warmte ervaren.

Beschikt u over een CV-systeem, dan is een pelletketel een goed alternatief.

Heeft u vragen? Dan kan u zeker bij één van onze dealers terecht of via info@stroomop.be