x
NederlandsFrançais
nl
Blog18.09.2018

Kachel vervangen?

7 tips voor het vervangen van uw oude kachel


Nieuwe hout- en pelletkachels zijn zuiniger in gebruik, beter voor het milieu en geven meer warmte.

Minister Tommelein communiceert duidelijk dat er geen verbod komt op houtkachels. Anderzijds werkt Kabinet Schauvlieghe samen met de sector aan een green deal die de vervanging van oude houtkachels aanmoedigt.

Bent u overtuigd om uw oude kachel te vervangen door een nieuwe?
Om uw oude kachel te vervangen zonder zorgen, houdt u best rekening met deze 7 tips:


1. Koop een kachel met een aangepast vermogen.

Of uw nieuwe kachel nu met hout of pellets wordt, u kiest best voor het juiste vermogen: niet te hoog en zeker niet te laag.
Kiest u een kachel met een te hoog vermogen, dan betaalt u beslist te veel en zal de kachel nooit optimaal functioneren.
Kiest u een te laag vermogen, dan riskeert u op koude dagen te weinig verwarming. Een recente woning, een rijwoning, een woonkamer, een bijgebouw... de meeste ruimtes hebben voldoende met een vermogen van 6, 8 of 10 kW.

2. Rookgasafvoerkanaal gebruiken of aanpassen?

Beslist u om de nieuwe kachel op het bestaande rookgasafvoerkanaal aan te sluiten? Houd er dan rekening mee dat de nieuwste kachels een hoog rendement hebben en daardoor lage rookgastemperaturen.
Een schoorsteen van bakstenen wordt daarom best vernieuwd met behulp van een flexibel in roestvrij staal. Ook de diameter die aanwezig is kan bepalend zijn voor uw keuze.
Laat u daarom goed begeleiden door een Stroomop-handelaar.

3. Plaatsing van de kachel.

Bij voorkeur plaatst u de nieuwe kachel waar de oude kachel stond. Is uw woonkamer dusdanig veranderd of is het rookgaskanaal niet in goede staat? Dan kunt u overwegen een andere locatie te zoeken.
Zoek een locatie in uw woning waar u maximaal kan genieten van de warmte van uw kachel
.


4. Milieuvriendelijk, energielabel van de kachel

Het energielabel, verplicht vanaf 1 januari 2018, begeleidt u in de zoektocht naar de zuinigste kachel en dus ook de meest milieuvriendelijke. De meeste houtkachels hebben een A of A+ label.
De meeste pelletkachels of combikachels hebben een A+ of zelfs A++ label. Met een kachel met label bent u klaar voor de toekomst.

5. Kies voor comfort.

Een kachel wordt in vele gevallen gebruikt als bijverwarming, maar wordt, dankzij zijn zuinigheid, meer en meer als hoofdverwarming gebruikt. Kies daarom voor een kachel met een hoog comfort.
De nieuwste houtkachels hebben een ingebouwde luchtregeling die automatisch de verbranding kan aansturen: een betere verbranding, meer warmte, een zuivere ruit en u hoeft enkel nog hout bij te vullen. De laatste generatie houtkachels heeft zelfs een programmeerbare ontsteking.

Pelletkachels bieden nog meer comfort. Kies daarbij vooral voor Oostenrijkse en stille pelletkachels met:
- een grote pelletvoorraad, er bestaan kachels met wel 50kg pelletvoorraad
- een stille werking (zonder convectieblazer),
- eenvoudig onderhoud
- rustig vlammenbeeld
- Eenvoudig touchdisplay met programmatiemogelijkheden
- Automatische asverwijdering en aslade

6. Andere ruimte mee verwarmen? Zeker het overwegen waard.

Met uw oude kachel kon u wellicht enkel de ruimte verwarmen waarin de kachel stond opgesteld. Tenzij u ook de deuren open zette naar andere ruimtes.
Sommige kachels van de nieuwste generatie bieden de mogelijkheid om warme lucht van de kachel naar andere ruimtes te blazen. Dit kan bvb. een bureau, de keuken of de badkamer te zijn. Een eenvoudige ingreep zonder grote verbouwingswerken.

7. Zoek een goede vakman/installateur

Maar het belangrijkste is een betrouwbare installateur vinden. De zoektocht naar een handelaar begint met een bezoek aan de toonzaal van een handelaar. Daar krijgt u al een eerste advies en wordt u begeleid in de zoektocht naar de juiste kachel voor uw situatie. Via www.vervangjeoudekachel.be vindt u de weg naar een handelaar met ervaring.

Bijkomende tip:
Bent u niet zeker of uw kachel oud genoeg is om die te laten vervangen? Vergelijk dan het houtverbruik van uw oude kachel met iemand die een nieuwe kachel heeft aangeschaft, die zal kunnen getuigen: Een nieuwe kachel kan tot 50% minder hout verbruiken, heeft meerdere dagen een zuivere ruit en geeft veel meer warmte af in de woning.


Wilt u uw oude kachel vervangen door een nieuwe RIKA houtkachel, pelletkachel of combikachel?
Van 1 oktober 2018 t.e.m. 18 november 2018 geniet u van 300 euro korting.
Bekijk alle details op www.vervangjeoudekachel.be