x
NederlandsFrançais
nl
Blog29.08.2018

Verbod of belasting op houtkachels?

Stelt de Vlaamse overheid een verbod of belasting in op houtkachels?
Sinds de communicatie van Joke Schauvlieghe over houtkachels zijn er heel wat ideeën gelanceerd die telkens nieuwe vragen oproepen.
Één van die ideeën is een mogelijke registratie van houtkachels. Het idee van de registratie is ontstaan uit het ontbreken van gegevens over het kachelpark en dus ook enige kennis hierover.

De luchtkwaliteit, die er jaar op jaar beter op wordt, kan sterk verbeteren door oude vervuilende kachels te vervangen door nieuwe houtkachels of pelletkachels.

Maar waar staan die oude vervuilende kachels en hoeveel zijn het er?

Vanuit die optiek is dus het idee ontstaan om kachels te registreren. Meten is weten en dankzij registratie wordt ook beter in kaart gebracht of de vervuiling wel werkelijk afkomstig is van de houtkachels.

Een logische 2de vraag die spontaan naar boven komt: 

gaan we dan een taks of belasting moeten betalen op het gebruik van een houtkachel of pelletkachel?

Vandaag bestaat er geen systeem van taks of belasting voor houtkachels en pelletkachels.
Het ziet er ook niet naar uit dat die er meteen zit aan te komen, net omdat de warmte van hout en pellets groene warmte is en dus een hernieuwbare energiebron is.
Als we kijken naar de ons omringende landen worden de pelletkachels zelfs aangemoedigd door de overheden als een ecologisch interessante keuze.Kan het gebruik van houtkachels verboden worden?


Europa is hierin heel duidelijk: er is geen verbod op het gebruik van houtkachels of pelletkachels en dit zit er ook niet aan te komen, omdat hout en vooral pellets deel uit maken van de mix aan groene energie binnen Europa.
Europa werkt wel aan een strengere normering zodat vooral kwalitatieve toestellen met een goed rendement en weinig uitstoot verkocht worden binnen Europa.
Verwarmen met hout en in het bijzonder met pellets zijn dus een belangrijk onderdeel van de hernieuwbare energiemix en wordt ook vanuit Europa ondersteund.