x
NederlandsFrançais
nl
Blog27.02.2018

Stroomop stelt eerste offgrid-huis in België voor

Tijdens deze koude winterdagen draait in elk huis de verwarming op volle toeren. De elektriciteitsmeter maakt overuren, maar niet bij Ludwig en Ann Van Wonterghem die geen elektriciteitsfactuur meer ontvangen. Zij zijn volledig onafhankelijk van het openbare net en de elektriciteitsleveranciers. Hun ecologische en energie-efficiënte installatie met pelletketel wekt voldoende warmte en elektriciteit op om, zelfs tijdens extreem koud winterweer, ruimschoots aan de energiebehoefte van een gemiddeld gezin (jaarlijks 3500kWh elektriciteit en 25.000kWh om de woning te verwarmen) te voldoen. Als zaakvoerders van Stroomop, specialist in milieuvriendelijke verwarmingssystemen, werd zo hun droom om energie-onafhankelijk te zijn zonder in te boeten aan comfort werkelijkheid.

Sinds november 2017 werd de installatie, die bestaat uit de combinatie van een stroom-producerende pelletketel, batterij en PV-installatie, in gebruik genomen en gefinetuned. "De voorbije dagen doorstond ons systeem de ultieme test. Een extreme koudegolf teistert ons land en de energiebehoefte stijgt maar onze ÖkoFEN pelletketel blijft altijd inzetbaar en betrouwbaar. Alle componenten van de installatie hebben hun degelijkheid en performantie bewezen: wij kunnen zorgeloos en in alle comfort genieten van een warm huis en beschikken over meer dan voldoende elektriciteit om het huishouden draaiende te houden.", aldus Ludwig Van Wonterghem van Stroomop.

In de technische ruimte van zijn woonhuis is een ÖkoFEN Pellematic Condens-e met geïntegreerd buffervat geïnstalleerd. Deze condenserende pelletketel, met thermisch vermogen van 10kW, is uitgerust met een Stirlingmotor die ongeveer 750W elektriciteit produceert. Het hart van de installatie is aangevuld met een kleine PV-installatie van 3,6kWp en een zoutwaterbatterij van 10kWh. Op zonnige dagen leveren de zonnepanelen stroom die wordt opgeslagen in een zoutwaterbatterij. Tijdens donkere dagen wordt de opbrengst van de Stirlingmotor in de batterij opgeslagen om, tijdens de uren dat de pelletketel niet draait, de woning van de nodige energie te voorzien.

Energie-oplossing van de toekomst: de pelletketel

De overstap van fossiele naar hernieuwbare brandstoffen dringt zich op en ook niet alle 'hernieuwbare oplossingen' zijn echt duurzaam. "Het is hoog tijd dat we de kaart van de hernieuwbare energie trekken. Momenteel stookt 25% van de gezinnen nog steeds met mazout in België en elk jaar worden er nog 30.000 nieuwe mazoutketels verkocht. Het is in de toekomst ondenkbaar dat mensen blijven verwarmen met deze fossiele brandstof. Wie zich laat afschrikken door de prijs van een pelletketel (ongeveer 10.000 euro) moet de rekensom maar maken. De aankoop van een nieuwe pelletketel is inderdaad zo'n 4000 euro duurder dan een nieuwe mazoutketel maar de mazoutprijs (gemiddeld 6,8 eurocent/kWh) is veel duurder dan de pelletprijs (gemiddeld 5 eurocent/kWh). Met een gemiddeld verbruik van 2500 liter mazout heb je het verschil dus op 8 jaar terugverdiend. Vanaf dan spaar je jaarlijks maar liefst 500 euro uit aan brandstof.", vertelt Ludwig Van Wonterghem. Voor wie zelf energie en warmte wil produceren op een duurzame manier met hoog rendement, is de eerste stap de aankoop van een pelletketel die kan worden uitgerust met een Stirlingmotor om elektriciteit op te wekken.

Lees er alles over in de folder 'Off grid: niet langer een verre droom'.

Bezoek het eerste offgrid-huis op zondag 15 maart en laat u overtuigen.