x
NederlandsFrançais
nl
Blog21.12.2017

Vijf tips voor propere houtverbranding


De kachel doen branden, hoeft niet slecht te zijn voor de gezondheid, zolang je maar op een goede manier stookt', zegt Agoria, de bedrijvenorganisatie van de technologische sector. De organisatie reageert daarmee op eerdere berichten als zouden de luchtwegen in huis worden aangetast door fijnstof. Agoria geeft daarom vijf tips voor een weinig vervuilende houtverbranding: gebruik een houtvochtigheidsmetertje, gebruik een aanmaakblokje in plaats van krantenpapier, steek het vuur langs boven aan, hou je glasraam goed in het oog en vervang oude kachels en haarden.
Er wordt de laatste weken veel bericht over hout stoken met minimale fijnstof emissies. Als vereniging van fabrikanten, importeurs en installateurs van individuele verwarmingstoestellen. levert Agoria hiertoe graag een bijdrage op basis van de uitgebreide professionele ervaring van onze leden. Deze delen we hier mee onder de vorm van s handige tips voor elke houtstoker :

TlP 1 :Gebruik een houtvochtigheidsmetertje


Koop voor pakweg 20 € een houtvochtigheidsmetertje in een kachelwinkel of doe het zelf zaak. Voor een goede verbranding met een schoon glasraam en weinig fijnstof is droog hout immers essentieel. Om goed te branden mag het hout maximaal 20% vocht bevatten. Met dat metertje kan je het hout testen dat je zelf kapt en droogt. Of als je hout aan koopt, dan verwittig je de houthandelaar op voorhand dat je de vochtigheid van het hout zal meten. Zo ben je zeker van de kwaliteit.

TlP 2 : Gebruik een aanmaakblokje in plaats van krantenpapier


Klassiek gebruiken mensen te weinig aanmaakhout en veel krantenpapier. De belangrijkste tip is :vervang het papier door een natuurlijk aanmaakblokje, dat veel langer en schoner brandt en veel meer warmte ontwikkelt. En gebruik voldoende aanmaakhout ,want hoe fijner het hout hoe beter het brandt. De bedoeling is dat je aanmaakhout snel een hoge temperatuur produceert, zodat de grotere houtblokken snel kunnen ontbranden . En ook bij grotere houtblokken blijft het belangrijk om die voldoende fijn te klieven zodat het contactoppervlak met de lucht zo groot mogelijk is.

TlP 3: Steek het vuur langs boven aan


We hebben al1emaal geleerd om ons aanmaakblokje en aanmaakhout onderaan te leggen en dan grotere blokken er boven op. Maar wanneer we het vuur zo langs onderen aansteken, dan gaan de grotere blokken een tijd liggen roken vooraleer ze echt ontbranden . En dat veroorzaakt erg veel vervuil ing. De tip hier is dat het totaal omgekeerd moet : de grotere blokken leg je onderaan wat gekruist zodat de lucht er goed bij kan. Daar bovenop leg je het aanmaakhout en helemaal bovenaan het aanmaakblokje. Dat heet het î opfire systeem. want het hout brandt van boven naar beneden. Het duurt even wat langer voor alle hout brandt. maar het biedt de beste garantie op een schoon glasraam en het minste fijnstof.

TlP 4: Hou je glasraam goed in het oog


Je glasraam vertelt of je goed bezig bent, want zodra het zwart begint te zien, dien je meer lucht te geven. Zeker bij het aanmaken moet je maximaal lucht geven aan je vuur, want je schoorsteentrek is nog zwak. Eens het vuur goed brandt, dan is het aan te raden de 1uchtaanvoer wat te verminderen. zodat je het vuur niet te veel afkoelt en er niet te veel warmte via de schoorsteen ontsnapt. Het vuur echt smoren is evenwel totaal uit den boze, want dan kan het vuur niet goed branden en ontstaan de hoogste fijnstof emissies.
Smoren betekent overigens ook een hoog risico op schoorsteenbrand.

TlP 5: Vervang oldtimer kachels en haarden


Wanneer je er met alle voorgaande tips niet in slaagt je glasraam schoon te houden, dan is het waarschijnlijk tijd om je oude kachel door een nieuwe te vervangen. Oldtimer kachels zijn gewoon niet goed te regelen en verbruiken veel hout voor weinig warmte. Kies minimaal voor een toestel dat goed luchtdicht is en waar een goede naverbrandingskamer in voorzien is. Voor de schoonste houtverbranding kies je toestellen met de nieuwste technologieën zoals automatische luchtsturing met hout of pellets.
Vraag in de kachelwinkel of ze je kunnen garanderen dat het glasraam schoon blijft ais je goed hout gebruikt. Dan weet je al snel waar je aan toe bent.
Lees het volledige persbericht