x
NederlandsFrançais
nl
Blog09.05.2017

Vraag naar pelletkachels stijgt met 38%, vooral bij warmtepompgebruikers

Bij een recente rondvraag bij de Vlaamse kachelhandelaars blijkt overduidelijk dat gebruikers van elektrische verwarmingen en warmtepompen op zoek zijn naar systemen om hun energiefactuur te doen dalen. De meeste mensen kregen de afrekening van de energiefactuur onlangs in hun bus. Bij velen was de factuur veel hoger dan het jaar voordien. Dit komt door het hoge verbruik (de winter was duidelijk strenger dan de vorige twee) maar ook door de vele taksen en heffingen en - sinds kort - het prosumertarif voor hen die zonnepanelen lieten plaatsen.

De verwarmingskost van een warmtepomp dwingt de eigenaars van dergelijke verwarmingssystemen om op zoek te gaan hoe hun factuur kan verlichten.
De kachelhandelaars krijgen hierdoor steeds meer klanten over de vloer. Door met een hout- of pelletkachel te verwarmen wordt er serieus bespaard op de elektriciteitsfactuur.
Een woning met een warmtepomp verbruikt al snel 10.000kWh aan elektriciteit per jaar of zo'n 3.100Euro. Een kWh elektriciteit kost nu ongeveer 30 à 32eurocent (BTW en taksen inbegrepen), pellets daarentegen kosten slechts 5 eurocent. De mogelijke besparing is aanzienlijk.

Door de leefruimte met een kachel te verwarmen kan een sterke daling van de energiefactuur gerealiseerd worden.
Niet alleen de kachelhandelaars merken een verhoogde interesse in pelletkachels, maar ook installateurs van centrale verwarming krijgen vragen naar alternatieven. Zij kunnen een pelletketel plaatsen die op de bestaande vloerverwarming aangesloten kan worden.