x
NederlandsFrançais
nl
Blog29.11.2016

Kan een slimme thermostaat je geld doen besparen?

Kan een slimme thermostaat je geld besparen?


Slimme thermostaten zijn handig en beweren dat je een hoop geld bespaart op je energierekening. Maar is de thermostaat zijn geld waard?


Wat doet een "Smart" thermostaat?

Als je niet veel weet over slimme thermostaten, kan je denken dat het magische apparaten zijn die je manier van je huis verwarmen volledig veranderen. Dat is waar.... gedeeltelijk althans.


Slimme thermostaten laten toe om de instellingen te veranderen via je smartphone, webbrowser of computer. Dit voegt een nieuw niveau van comfort toe want je kan ervoor zorgen dat je huis aangenaam warm is op het moment je door de voordeur wandelt wanneer je terug komt van vakantie of van het werk. Of, je kan de verwarming een tikkeltje hoger zetten terwijl je knus genesteld zit in de zetel, zonder dat je je moet rechtstaan.De meeste slimme thermostaten laten je ook toe om je historiek van verwarmen te zien en op te volgen. Zodat je een beter idee krijgt hoe je verwarming werkt en wanneer.

Waarschijnlijk is de grootste eigenschap van een slimme thermostaat, althans in sommige gevallen, de mogelijkheid om je gewoontes aan te leren. De Nest thermostaat, bijvoorbeeld, leert wanneer je thuis weggaat of terugkomt, hoe warm je het huis wilt hebben en dit op verschillende momenten van de dag, zonder dat je het manueel moet programmeren. Je past de thermostaat aan wanneer je maar wilt en de Nest leert deze gewoontes aan.

Dus, hoe gaat dat: "geld besparen"?


Dit alles klink goed maar er zijn toch enkele aandachtspuntjes.

De kostprijs is waarschijnlijk het grootste nadeel, gezien de meeste slimme thermostaten rond 250 euro kosten waar een klassieke thermostaat soms voor om en bij de 50 euro de toonbank overgaat. 
Dat wil zeggen dat de extra mogelijkheden - smartphone toegang, cloud, verwarmingshistoriek, zelflerende eigenschappen en andere toeters en bellen - een extra 200 euro kosten.

Natuurlijk is het extra bedrag een lange termijn investering, juist? Slimme thermostaten worden gepromoot met de mogelijkheid om heel eenvoudig geld en energie te besparen en dat kunnen ze zeker.

Hoewel, dat is alleen maar omdat deze thermostaten je gewoontes kunnen leren en de verwarming hierop kunnen optimaliseren. Zijnde de verwarming uitzetten als je naar het werk vertrekt en zorgen dat het terug warm is als je thuiskomt. Een basis thermostaat met programmeermogelijkheden kan exact hetzelfde doen, maar dit wat meer tijd om dit zelf te doen. Daarenboven lijken de basis thermostaten niet zo hip.
Slimme thermostaten zijn veel eenvoudiger en sneller in te stellen, en sommige (zoals de Nest) kunnen het volledig automatisch doen, wat nog gemakkelijker is.

Uit zichzelf zullen slimme thermostaten je niet meer geld doen besparen dan een basis, programmeerbare thermostaat.
En als je huis niet of niet goed geïsoleerd is, of je verwarmingsketel is niet performant meer is het een beter idee om dit eerst aan te pakken alvorens een nieuwe thermostaat aan te schaffen.

Maar als je geen tijd wil steken in het programmeren van je bestaande thermostaat - omdat het een ingewikkeld systeem is - kan een slimme thermostaat een goede investering zijn. Omdat deze zichzelf programmeert of heel gemakkelijk te programmeren is.
Ook de mogelijkheden om vanop afstand je thermostaat in de gaten te houden kan het extra geld waard zijn. 
Veel mensen hebben graag volledige controle over de thermostaat, en de verbinding via het internet is daarvoor geschikt. Open de App en pas de temperatuur aan, om het even waar en wanneer.

Echt nodig?

Uiteindelijk heb je geen slimme thermostaat nodig en zal het waarschijnlijk geen besparing te weeg brengen op je energiefactuur (behalve als je huidige thermostaat zo ingewikkeld dat je hem niet programmeert). Maar ze zijn wel handig en kunnen je het leven eenvoudiger maken.

Het kan nog slimmer.


ÖkoFEN maakt het je leven nog gemakkelijker.


De Pelletronic Touch is heel eenvoudig en intuïtief te programmeren aan de hand van een touchscreen.

Daarnaast kan je met handige App of via een internetbrowser, van gelijk waar ter wereld of vanuit je knusse zetel, heel gemakkelijk de temperatuur en stooktijden aanpassen. Ook zorgt de regeling ervoor dat het aangenaam warm is wanneer je thuis komt.
De ÖkoFEN regeling is nog intelligenter dan een slimme thermostaat omdat deze de buitentemperatuur meet en rekening houdt met de weervoorspellingen.
Hierdoor kan ze je verwarmingscomfort verhogen en pelletverbruik doen dalen. 
De ÖkoFEN thermostaat zorgt er ook voor dat de verwarmingsketel moduleert. Wanneer de ruimtetemperatuur bijna bereikt is, gaat de ketel automatisch zijn vermogen aanpassen.

En dit alles is standaard inbegrepen. Zonder meerprijs.

Wil je toch gebruik maken van een andere thermostaat? Dat kan. ÖkoFEN is compatibel met alle mogelijke slimme en minder slimme thermostaten. De slimme thermostaat beslist wanneer er verwarmt moet worden en de ÖkoFEN regeling zorgt dat je verwarmingscomfort optimaal is.

Wil je testen hoe gebruiksvriendelijk de ÖkoFEN regeling is? Surf naar http://touchdemo.oekofen.info of maak een afspraak.

Bron afbeedlingen: Nest.com | Honeywell | ÖkoFEN